Assalammualaikum.dan salam sejahtera kpd rakan2 yg sudi mengunjungi ke blog saya..
blog nie ditubuhkan adalah sebagai rujukan kepada saya dan rakan rakan,dimana smua resepi yang telah sy cuba...

Ahad, 2 September 2012

KARIPAP PUSING

SALAM 1MALAYSIA ..DAN SELAMAT PAGI SEMUA...


DAH SARAPAN SEMUA,APE JER SARAPAN U OLLSSS SMUA PG NI...I TERINGIN NAK BUAT KARIPAP PUSING,DAN MALAM TD I PUN ULI2 LA TEPUNG...
X MENANG TANGAN JUGAK DIBUAT NYA...MNE TIDAK NYA SI ADIK XNAK TIDO PLAK,
BERJAGA SMPAI LEWAT MALAM..THEN MTAK MAMA KEPIT LA SNTIASA 
DGN ADIK...
ALAHAI KELAM KABUT GAK DIBUAT NYA...HEHEHHE!!!!
ALHAMDULILLAH...DAPAT GAK SETTLE KJE I MALAM TD...EM SEPARUHNYA TELAH DIGORENG MALAM TD...
THEN SEPARUH LG I GORENG PG NI UNTUK BREAKFAST HUBBY I PG NI...
   INGATKN SUSAH LER NAK BUAT KARIPAP PUSING NI,SETELAH MENCUBA..
BRU I THU..SENANG BANGAT...SERONOK GAK BUAT NYA....PUSING2...GELEK2...


RESEPI KARIPAP NI I AMBIL KAT ONE BLOG NI,TP LUPA DAH NME BLOG NI..PAPE PN THANK U EA TUAN EMPUNYA BLOG,KRN SUDI SHARE RESEPI NI...
KARIPAP YG RAPUH DAN GEBUS...CUBA LA OLLLSS...XRUGI TAW...


Bahan-bahan: 

1. Doh minyak 
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air suam
 Campurkan secubit garam ke dalam tepung. Curahkan minyak masak dan gaul mesra tepung dengan hujung jari. Sedikit demi sedikit masukkan air sambil tangan terus menguli sehingga mendapat doh yg tidak melekit di tangan

2. Doh marjerin 
150gm tepung gandum
100gm marjerin...sila tambah sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg tak melekit di tangan. 

Untuk inti boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing2.I guna inti keledek.

Inti keledek
2 biji ubi keledek, dipotong kiub
1 biji bawang besar, ditumbuk
2 ulas bawang putih, ditumbuk
Segenggam udang kering, direndam & ditumbuk
3 sudu besar serbuk kari
1 pelepah daun kari
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang dan daun sup secukupnya, dimayang halus

 Tumiskan bawang, masukkan serbuk kari dan tambahkan sedikit air utk mengelakkan tumisan hangus. Masukkan udang, tumiskan lagi sebentar dan masukkan ubi keledek. Tambahkan air sehingga secukupnya merendam keledek. Masakkan sehingga keledek lembut. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun daun bawang & daun sup, kacau sebentar dan tutup api. 









adunan minyak & adunan marjerin

bahagikan adunan kpd beberapa bhagian...
 
leperkan adunan minyak..dan letakkana adunan marjerin

bungkuskan adunan marjerin sperti gambar...

kemudian leperkan....
 
gulungkan adunan td...
 
ulang langkah sama....buat sampai habis..

ambil 1 adunan..dan leperkan memanjang..

kemudian gulung sekali lagi...

ulang semua langkah td...

potong adunan..tidak terlalu tebal atau nipis..

gelek adunan yg dipotg td...sedia masukkn inti..
kelim tepi nya...dan goreng...
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan