Assalammualaikum.dan salam sejahtera kpd rakan2 yg sudi mengunjungi ke blog saya..
blog nie ditubuhkan adalah sebagai rujukan kepada saya dan rakan rakan,dimana smua resepi yang telah sy cuba...

Selasa, 2 Oktober 2012

KEK KAREMAL LAGI..LAGI..DAN LAGI...

Selamat Petang Semua...

wahh cuaca baik la hari nie...walaupun tengahari tadi terdengar mcm nak hujan...lihat awan yg sdikit mendung tue...walau cuaca baik pun eyna x kemana2 pun...duk rumah melayan kerenah anak2...
memang dah jadi tabiat eyna,kalau abang xde kat rumah...memang xkeluar rumah ler...tu pun sebab anak sekolah..atau nak ke kedai..barulah eyna keluar...kalau tak...!!!duk terperap jer lah kt rumah...Kasihan jugak kat anak2 yang kebosanan tu..
    3 hari yang lepas eyna ada buat kek karemel..tp hari nie baru free nak msuk kn n3 nie...huhuhuhu...busy lah sangat kan..ni kali ke 4 eyna buat kak karemel nie..agaikan terpanggil sangat2 nak buat kek nie lagi...kesedapan nyer memang tak boleh lupa kan...sampaikan ank eyna pun cukup mengemari...hihihi..paling kelakar,siap bagi alasan lagi..."mama..along lapar lah..along nak makan kek"..hihihi..
  so pada sesiapa yang belum mencuba..cuba lah..pasti xrugi..
1st time melihatkn pasa resepi nyer..alahai..susah dan remeh..hihi..
tapi bila anda cuba buat,sbenarnyer mudah saja buat kek nie..

 

   

 
 
 
 
 resepinya:
step 1
GULA HANGUS
3@4 sdb gula
...
  -jadikan gula hangus..
-ratakan seluruh loyang

step 2

BAHAN KAREMEL
1 1/2cwn susu cair
70 gm gula kastor
1/2 sdt esen vanilla
3 biji kuning telor

-campurkan semua bahan..
-kacau sebati secara plhan..
-ketepikan..

step3
BAHAN KEK (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air
1sdt baking powder
50ml minyak
-pukul kuning telur,gula,air,dan minyak hingga kembang.
-kemudian masukkn tepung yg telah di ayakkn bersama baking powder.
-biarkan sebentar..

bahan kek (B)
MERINGUE
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sdt krim of tar tar
-pukul semua bahan hingga bertanduk..
kalau terbalikkn bekas meringue tak jatuh...
 
bahagi kepada beberapa bahagian

warnakan..

  cara2nyer:
-campurkan bahan A dan B,dgn kaedah kaup balik.
-bahagi adunan dan warnakn mengikut pilihan hati.
-tapiskan karemel kedalam loyang yg berisi gula hangus tadi.
-masukkn adunan yg telah diwarnakn td..selang selikan yer..
 
sedia nak bakar nie...

  -bakar selama 1 jam..45minit pertama bakar kek dgnakn api bawah sahaja.
-dan 15 minit terakhir menggunakn api atas bawah pd suhu 180 celcius
-bakar kaedah baim marie.
-setelah masak.biarkan kek dalam oven dahulu.sehingga tepi2 dah renggang.
kua dan terbalikkn dlm pinggan.


 
selamat mencuba!!!

   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan