Erm dh lame tak update blog nie...bulan pose nie ogy sibuk sangat,sampai takde mase nak menjenguk rumah GULA PASIR nie...
sekarang semua sibuk buat biskut raya kn..tp ogy lebih suka buat sendiri jer..lebih memuas kan..hihihi...
walawei...sekarang nie semua sibuk post biskut..buka sana sini semua gambar biskut..tak kire biskut baru juga biskut lame..sama -sama nak menunjukkan diri..
biskut cendawan...
Bahan A
225 gm butter
75 gm gula icing
Bahan A
225 gm butter
75 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Bahan B
300 gm tepung gandum atau tepung rose
90 gm tepung jagung
50 gm susu tepung
(SEMUA DI AYAK SEKALI)
Pukul butter bersama gula hingga sebati.
Masukkan kuning telur,dan esen vanila dan pukul lg sederhana sahaja.
perlahankan speed dan masukkan bahan B yang di ayak td,msukkn sedikit demi sedikit dan terus uli hingga menjadi doh yang lembut.
Jika adunan lembik tambahkan sedikit sahaja tpung jgung..
Panaskan oven pada suhu 150C..
Sediakan loyang pembakar dan griSkan dengan sedikit butter (sy guna shortening)
Canaikan doh di atas plastik supaya tidak melekat.
Terap doh dengan acuan cendawan.Susun atas loyang
Bakar di dalam oven pada suhu 150C selama 20 minit atau sehingga biskut masak.apabila masak sjukkn biskut dahulu sblom letak icing...
1 sudu teh esen vanilla
Bahan B
300 gm tepung gandum atau tepung rose
90 gm tepung jagung
50 gm susu tepung
(SEMUA DI AYAK SEKALI)
Pukul butter bersama gula hingga sebati.
Masukkan kuning telur,dan esen vanila dan pukul lg sederhana sahaja.
perlahankan speed dan masukkan bahan B yang di ayak td,msukkn sedikit demi sedikit dan terus uli hingga menjadi doh yang lembut.
Jika adunan lembik tambahkan sedikit sahaja tpung jgung..
Panaskan oven pada suhu 150C..
Sediakan loyang pembakar dan griSkan dengan sedikit butter (sy guna shortening)
Canaikan doh di atas plastik supaya tidak melekat.
Terap doh dengan acuan cendawan.Susun atas loyang
Bakar di dalam oven pada suhu 150C selama 20 minit atau sehingga biskut masak.apabila masak sjukkn biskut dahulu sblom letak icing...
ICING
1 biji putih telur
90 gm gula icing
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh jus lemon (optional) sy xletak pun...
Pukul putih telur hingga kembang
Masukkan gula icing, tepung jagung dan jus lemon dan terus pukul dengan speed laju hingga adunan likat
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna kesukaan..
Masukkan dalam piping bag
Paipkan atas biskut cendawan yang telah sejuk tadi
Hiaslah ikut kreativiti.
Kemudian bakar semula dalam oven pada suhu 150 C selama 10 minit
Setelah masak biarkan sejuk sebentar sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara..
1 biji putih telur
90 gm gula icing
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh jus lemon (optional) sy xletak pun...
Pukul putih telur hingga kembang
Masukkan gula icing, tepung jagung dan jus lemon dan terus pukul dengan speed laju hingga adunan likat
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna kesukaan..
Masukkan dalam piping bag
Paipkan atas biskut cendawan yang telah sejuk tadi
Hiaslah ikut kreativiti.
Kemudian bakar semula dalam oven pada suhu 150 C selama 10 minit
Setelah masak biarkan sejuk sebentar sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan