Assalammualaikum.dan salam sejahtera kpd rakan2 yg sudi mengunjungi ke blog saya..
blog nie ditubuhkan adalah sebagai rujukan kepada saya dan rakan rakan,dimana smua resepi yang telah sy cuba...

Sabtu, 14 Januari 2012

KUIH TAKO

mai..mai..mkn kuih tako...kuih paling senang nk wat..
xbyk koje...hihi...

jom sat kita pi intai2 si kuih tako ni....


BAHAGIAN BAWAH


sengkuang cina


1 cawan tepung jangung (diayak)


11/2 cawan gula pasir


6 cawan air


pewarna hijau




BAHAGIAN ATAS


1 cawan tepung jagung (diayak)


6 cawan santan dr 1bj kelapa

sedikit garam




CARA MEMBUAT


1. Buat acuan dari daun pandan macam bentuk sampan.


2.Campurkan semua bahan untuk bahagian bawah dan kacau atas

 api hingga pekat. Tuang dalam daun yang telah tersedia sengkuang

 dipotong kecil.


3. Campurkan semua bahan untuk bahagian atas dan kacau atas api 

hingga pekat. Tuang dalam daun.


4. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.


nyumm..nyumm..nyumm..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan