![]() |
ikan kerisi |
![]() |
taucu |
![]() |
bawang,halia,cili.. |
![]() |
semua bahan2.. |
- 4 ekor ikan kerisi
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 2 cm halia(dihiris)
- 6 biji cili api(tambah lg kalau nak pedas )
- 3 biji cili besar
- 2 sb taucu
- air asam jawa
- serbuk kunyit
- minyak
- garam
CARANYA
- goreng ikan yg telah digaul garam dan serbuk kunyit
- sementara goreng ikan, boleh lah menyediakan kuah taucu. masukkan 3 sudu minyak masak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.kmdn masukkan halia dan cili.
- masukkan taucu dan kacau sekejap. masukkan air dan air asam jawa. tambah gula.tak perlu tmbh garam sbb taucu dah masin.
- setelah ikan masak, masukkan ke dalam kuah tersebut. biar hingga mendidih, tutup api.
![]() |
bawang yg sdg ditumis |
![]() |
tmbh cili dantaucu |
![]() |
dah msk tu..jap lg leh mkn.. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan