Pastry
- 250 gm butter anchor (*)
- 100 gm gula castor (*)
- 1 st Vanila Esen (*)
- 30 gm telur (*)
- 330 gm tepung gandum
- 1/2 st emplex
- 1/8 st garam
- **bahan2 dah standby..jom kite buat pastry..
- caranya
- 1.Tepung,emplex,dan garam di ayak sekali.ketepikan.
- 2.Pukul bahan yang bertanda (*) hingga sebati..tak perlu kembang.
- 3.kemudian masukkan bahan yang telah di ayak tadi.
- 4.Gaul dengan tangan sahaja..uli sebati sehingga menjadi doh yg tidak lekat di tangan..
- 5.Wrapkan adunan..simpan dalam chiller selama 20 minit.
- 6.Selepas 20 mnit keluarkan..tekankan di dalam acuan tart.bakar pada suhu 160C selama 20 minit (terpulang pada oven masing)
- 7.Apabila pastry dah siap masak.simpan dalam bekas kedap udara..
- 8.Pastry tart bole tahan sehingga sebulan.
**jom kite buat cheese pulak..
- Cream Cheese
- 250 gm cream cheese (biarkan 45 minit dari peti ke suhu bilik)
- 20 gm butter anchor
- 1 biji telur
- 1/8 tsp garam
- 30 gm Non diary whip cream
- Filling (terpulang nak letak filling ape)
saya letak filling coklat
- caranya
- -Campur semua bahan..kecuali filling.pukul sebati sampai gebu.
- -sediakan pastry letak filling,kemudian letak cream utk hiasan lorekkan dgn lidi yg telah dicelup dengan pewarna star brand.(saya hiaskan dengan oreo crush)
- -Bakar 160C 10 min..atau cream mulai gelembung cantik keluarkan. jika terlalu lama cream tersebut akan merekah.
- -sejukkan sebentar pada suhu bilik..kemudian simpan dalam peti ais masa ni cream benar benar cantik. Warna dan rupa cheese lebih cantik setelah dikeluarkan dari peti.
-
- **Cheese dlm chiller tahan 1 minggu dlm Freezer lebih 2 minggu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan