Assalammualaikum.dan salam sejahtera kpd rakan2 yg sudi mengunjungi ke blog saya..
blog nie ditubuhkan adalah sebagai rujukan kepada saya dan rakan rakan,dimana smua resepi yang telah sy cuba...

Isnin, 17 Mac 2014

coklat oreo Cheesetart





  • Pastry 

  • 250 gm butter anchor (*)
  • 100 gm gula castor (*)
  • 1 st Vanila Esen (*)
  • 30 gm telur (*)
  • 330 gm  tepung gandum
  • 1/2 st emplex 
  • 1/8 st gara


  • **bahan2 dah standby..jom kite buat pastry..

  • caranya
  • 1.Tepung,emplex,dan garam di ayak sekali.ketepikan.
  • 2.Pukul bahan yang bertanda (*) hingga sebati..tak perlu kembang.
  • 3.kemudian masukkan bahan yang telah di ayak tadi.
  • 4.Gaul dengan tangan sahaja..uli sebati sehingga menjadi doh yg tidak lekat di tangan..
  • 5.Wrapkan adunan..simpan dalam chiller selama 20 minit.
  • 6.Selepas 20 mnit keluarkan..tekankan di dalam acuan tart.bakar pada suhu 160C selama 20 minit (terpulang pada oven masing)
  • 7.Apabila pastry dah siap masak.simpan dalam bekas kedap udara..
  • 8.Pastry tart bole tahan sehingga sebulan.




**jom kite buat cheese pulak..


  • Cream Cheese
  • 250 gm cream cheese (biarkan 45 minit dari peti ke suhu bilik)
  • 20 gm butter anchor
  • 50 gm gula castor 
  • 1 biji telur 
  • 1/8 tsp garam 
  • 30 gm Non diary whip cream
  • Filling (terpulang nak letak filling ape)
  • saya letak filling coklat

  • caranya
  • -Campur semua bahan..kecuali filling.pukul sebati sampai gebu.
  • -sediakan pastry letak filling,kemudian letak cream utk hiasan lorekkan dgn lidi yg telah dicelup dengan pewarna star brand.(saya hiaskan dengan oreo crush)
  • -Bakar 160C 10 min..atau cream mulai gelembung cantik keluarkan. jika terlalu lama cream tersebut akan merekah.
  • -sejukkan sebentar pada suhu bilik..kemudian simpan dalam peti ais masa ni cream benar benar cantik. Warna dan rupa cheese lebih cantik setelah dikeluarkan dari peti. 

  • **Cheese dlm chiller tahan 1 minggu dlm Freezer lebih 2 minggu
















Tiada ulasan:

Catat Ulasan