Agar-agar kering atau juga dikenali sebagai
beleda kering di kelantan dan terengganu
merupakan sejenis kuih tradisional lama.
Rasanya rapuh lembut dan manis.Agar-agar
kering merupakan sejenis kuih yang tahan lama.
Agar-agar kering merupakan pada asasnya dibuat
daripada agar-agar manis yang telah
dikeringkan. Agar-agar kering biasanya dibuat
dalam pelbagai warna agar menarik,dijemur
separuh kering menjadikan ia tidak mudah rosak
dan tahan lama. Pada asasnya agar-agar dibuat
seperti biasa, tetapi dengan tambahan
menggunakan gula batu. Lebih dari satu warna
dihasilkan dan daun pandan digunakan bagi
menimbulkan bau wangi. Kemudian apabila agar-
agar telah menjadi keras, agar-agar tersebut
akan dipotong pada saiz potongan yang
bersesuaian. Saiz potongan akan mengecil
selepas dijemur apabila agar-agar tersebut
kehilangan air dan berubah menjadi agar-agar
kering.
Agar-agar kering yang baik biasanya mempunyai
rupa berkaca, disebabkan kandungan gula yang
mengeras dikelilingnya. Ia mempunyai rasa yang
rangup di habagian luar dan lembut di dalam.
Agar-agar kering biasanya jarang dihasilkan
dan hanya dibuat bagi acara istimewa seperti
hari raya.
belom jemur lg...nt i upload gmbr da jemur... |
37.5gm agar2
2 1/2cwn gula kastor
200gm gula batu - nak bagi agar2 tu berkilat
1 helai daun pandan
1500ml air
Cara membuatnya:
1. Masak air dan agar2 beserta daun pandan sehingga mendidih.
2. Bila agar2 dah larut masukkan gula pasir dan gula batu.
3. Warnakan dengan warna yang disukai dan biarkan ianya keras.
4. Potong ikut jer lah kesukaan masing2 nak potong camna, lebih elok kalau gunakan pisau yang bergerigi tu.cantik jer...
5. Jemur dipanas matahari, kalau betul2 panas terik dan tak hujan tu 3-4 hari dah ok dah.
ni baru pas potong..bru nak jemur!!! |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan