Hai..hai..bye..bye...hihi...meh cni kite layanzzzz cikit si kek pelangi yang comel..cute..sweet...hihi...semua2 lorh...
jommmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!
kita dok intai2 resepi dulu...
yezzaaaaaa...
RAINBOW CAKE
3 1/2 cwn tepung gandum
4 sdt baking powder
180g butter
2 cwn gula kastor
5 biji putih telur gred A
2 sdt esen vanila
1 ½ cwn susu cair
pewarna & perisa ikut suka
CARA2NYA
1. ayak tepung & baking powder
2. griss loyang..eyna wat saiz 8"...alas dgn baking paper
3. pukul butter & gula hingga kembang...masukkan telur satu per satu...pukul lagi hingga adunan pekat
4. masukkan tepung selang seli ngan susu segar...kaup balik kn dengan spatula hingga sebati
5. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian...eyna bahagi 6 bahagian..
6. pastu letak pewarna dan perisa.
7. masukkan satu adunan dlm loyang & bakar...dah masak...keluarkan...bakar lagi sehingga habis adunan dgn suhu 170c 20min.so klau nak cpt guna la loyg lebih dari satu...cepat la sikit siap..
8. dah siap...keluarkan dari loyang..biar sejuk kat redai sblm deco
apabila kembang,masukkn telur 1 per 1..
telah siap dibakar...sejukkan..kemudian kite deco..
ikut kretiviti k....untuk ini eyna menggunakan fresh cream jer...
yezzaaaaaa...
RAINBOW CAKE
3 1/2 cwn tepung gandum
4 sdt baking powder
180g butter
2 cwn gula kastor
5 biji putih telur gred A
2 sdt esen vanila
1 ½ cwn susu cair
pewarna & perisa ikut suka
CARA2NYA
1. ayak tepung & baking powder
2. griss loyang..eyna wat saiz 8"...alas dgn baking paper
3. pukul butter & gula hingga kembang...masukkan telur satu per satu...pukul lagi hingga adunan pekat
4. masukkan tepung selang seli ngan susu segar...kaup balik kn dengan spatula hingga sebati
5. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian...eyna bahagi 6 bahagian..
6. pastu letak pewarna dan perisa.
7. masukkan satu adunan dlm loyang & bakar...dah masak...keluarkan...bakar lagi sehingga habis adunan dgn suhu 170c 20min.so klau nak cpt guna la loyg lebih dari satu...cepat la sikit siap..
8. dah siap...keluarkan dari loyang..biar sejuk kat redai sblm deco
pukul butter dan gula..hingga kembang |
apabila kembang,masukkn telur 1 per 1..
terus pukul adunan hingga menjadi pekat..
masukkn susu dan tepung..berselang-seli...kaup balik kn..
bahagi kepada 6 bahaian...warna dan perisa kan..
bakar selapis demi selapis..hingga adunan habis...
telah siap dibakar...sejukkan..kemudian kite deco..
ikut kretiviti k....untuk ini eyna menggunakan fresh cream jer...
ini lah hasil nye....so u oullss semua mesti buat lagi canteq kan...
SELAMAT MENCUBA EKKK.....!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan