SPONGE CAKE
Bahan2 :
250g vanila sponge mix
4 biji telur ayam
50ml susu cair
50ml minyak
Cara2 :
Msukkan sponge mix, telur dan air.... pukul selama 10 minit tanpa henti
Msukkn minyak dan kaup balikkan
Tuang adunan ke dlm loyang bersaiz 8'... bkr selama sejam 140'c
apabila kek sudah masak..terlangkupkn atas redai & biarkan ia sejuk...
SOS BUTTERSCOTCH
Bahan:
2/3 cwn susu sejat
3/4 cwn gula perang
21/2 sdb butter
2 sdt esen vanila
Cara:
Masukkan semua bahan dalam periuk kecil (pastikan bahagian bawah periuk@bottom of the pan tebal untuk mengelakkan butterscotch hangus).
Kacau atas api kecil selama 5 minit atau hingga bahan kelihatan sebati.
Kuatkan api dan biarkan ia mendidih sebentar, kemudian turunkan api kembali dan biarkan selama 5 minit, sambil kacau sekali sekala untuk memekatkan sos
Tutup api, biarkan pada suhu bilik atau 2 jam. Sedia digunakan
PECAN KARAMEL
bahan
80gm gula kastor
100gm kacang pecan (panggang)
Cara :
Masak gula hgga keperangan.Masak atas api paling perlahan..Jangan terover cooked. nanti karamel pahit.
Tutup api,masukkn kacang yg telah dipanggang td.Gaul sebati. Buat dngn cepat krn karamel cepat mengeras
Tuang kekacang karamel td atas dulang yg telah dilapik ngn kertas minyak. Ratakan cepat2. Biar sejuk
Bila dh sejuk, patah2kn & simpan dahulu dlm bekas kedap udara
Ganache
bahan
150gm fresh cream
100gm butterscoth (dr sos butterscoth)
Cara:
Pukul fresh cream hgga soft peak - jd kental
Masukkn butterscoth & kaup-balikkan
belah sponge kek kepada 3 bahagian
Bahagian ganache kepada 2 bahagian (1 utk layer, 1 lg utk toping).
Utk layer, di gaul bersama pecan karemal td & lebihkan sedikit sos butterscotch
Ambil 1 lapisan kek & sapu krim td hingga rata.kemudian lapisan kek kedua ulang langkah sama hingga habis.
sapu ganache td & ratakan pada keseluruhan cake
curahkan sos atas kek yg telah siap dilepa td.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan