Gula Hangus
bahan2:
2 sudu besar gula pasir
>>Sediakan loyang 8 inc.
>>Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
>>Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
>>Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
>>Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
>>Ketepikan
sedapnya.... |
Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
>>Kacau susu dan gula hingga gula larut.
>>Kacau telur dan esen perlahan.
>>Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
>>Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.ketepikn.
>>gandakn sukatan susu dan telur kuning kalau nak lapisan karemel yg tebal.
>>ketepikan
Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
- Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
- Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
- Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
- Ketepikan.
Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2
- Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
- Pukul putih telur hingga berbuih
- Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
- Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
- Gaul rata secara kaup balik
- Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja
bahagi kpd 3 bhgian |
warna ikut pilihan hati |
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
- Belang- belangkan adunan
- Tuang 3 sudu lapisan biru, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan biru. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan hijau di tengah-tengah lapisan pink.
- Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
- Akhir sekali dengan satu sudu.
- Lorekkan atas adunan dengan lidi.
percubaab pertama |
percubaan kali kedua |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan