Assalammualaikum.dan salam sejahtera kpd rakan2 yg sudi mengunjungi ke blog saya..
blog nie ditubuhkan adalah sebagai rujukan kepada saya dan rakan rakan,dimana smua resepi yang telah sy cuba...

Selasa, 31 Januari 2012

roti jala

meh..meh..mkan petang...
rini kite mkn roti jala,
cicah serawa durian bole..
cicah kari pun bole....
tapi i mkn cicah kedua2 kuah....


nyum..nyum...sedapnyer...


bahan2nya:


300 gm tepung gandum
1 biji telur
4 cawan air
Sedikit garam

2 sudu minyak masak
1 sudu kecil pewarna hijau

cara2nya:

  1. Blend kesemua bahan sehingga sekata. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Jika cair, tambah sedikit tepung gandum. Jika pekat, tambah sedikit air.
  2. Panaskan kuali leper dengan api yang sederhana. Sapu sedikit minyak pada kuali.
  3. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala dan pusingkan acuan dalam kuali 360 darjah dari bahagian luar hingga ke bahagian dalam.
  4. Biarkan masak sehingga keperangan. Lipat roti jala sebanyak 2 kali dan angkat
  5. Ulang langkah 3-4 sehingga habis adunan. Sesekali sapu sedikit minyak pada kuali.




                                                   taadaaaa.....ni lah roti jala i...!!!!!




Tiada ulasan:

Catat Ulasan