Assalammualaikum.dan salam sejahtera kpd rakan2 yg sudi mengunjungi ke blog saya..
blog nie ditubuhkan adalah sebagai rujukan kepada saya dan rakan rakan,dimana smua resepi yang telah sy cuba...

Ahad, 29 Januari 2012

COTTON SOFT CHEESE CAKE

salam semua...
petang ahad ni,terasa sunyi..pabila cik abg kena keje..
so tinggal la dgn ank2 jer dirumah,dan rini last day danish cuti...
esok bermula la semula alam persekolahan semula..


rumah akan kembali sunyi bila along si mulut becok dan noty da mula sekolah...
ahh...kte lupa kn,dulu pasal danish..
n3 kali ni i nk kongsikn resepi cotton soft cheese cake...kek ni i 
buat sempena ulang tahun perkahwinan i yg ke 5...
cepat mse berlalu,rse mcm smlm i pakai bju nikah...
dan rini i dah pn dikurniakn sepasang cahaya mata....
alhamdulillah...paling seronok di rai kn bersama family tersyg...
mak dan bapa yg dtg dr kampung...
kek ni dipuji oleh keluarga...dorg pn ckp kek ni lmbut gebu,
jugak tidak brape manis..
jom lah kite g godek resepi nyer dulu...senang sgt penyediaan nyer...
jom layan...yezzzzzzzzzaaaaaaaaa.......


bahan-bahan:

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese tatura
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine 
  • Bahan B:
  • 140g gula kastor
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon  

caranya



  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan..campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (dengan menggunakn spatula)
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak) menjadi meringue.
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan loyang kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm loyang
  4. Bakar kek, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd suhu 160 degrees.sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi loyang dgn aluminunium foil (agar air xmasuk dlm springfoam pan,).letak loyang tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas dlm dulang pembakar,½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler.selama 1 jam..

susu
butter
cream cheese

                   antara bahan-bahannya..i guna jenama ini..


teknik double boiler cairkan cheese,butter&susu

adunan mula mencair...
kacau sebati



..adunan sedang mencair..

ini lah hasilnya

ni la rupa dalaman nyer...putih & gebu u..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan