Assalammualaikum.dan salam sejahtera kpd rakan2 yg sudi mengunjungi ke blog saya..
blog nie ditubuhkan adalah sebagai rujukan kepada saya dan rakan rakan,dimana smua resepi yang telah sy cuba...

Rabu, 11 Januari 2012

TART

UNTUK N3 KALI NI SY NK KONGSI KAN RESEPI TART...
JALAN2 DI BLOG MNE2 PUN MSTI ANDA AKAN TSEREMPAK DGN SI TART NI...WOW CKUP POPULAR TART NI KN...MACAM MNE XPOPULAR,TART NI SDAP SGT...HUBBY DAN ANK2 PUN CKOP SKE TAR NI...KALU DLU NAK MKN I BELI KT BAKERY JER U ALL...SKARAG RSE NK MKAN JER...G LA GODEK2 KT DPUR NUN....


OK LA..I XNK BLETER PANJANG JELER EA...BOWINK LAK ORG DGAR NYER...HIHIH....
KALI NI I NK KONGSI KN RESEPI CHEESE TART...
YUMMY..YUMMMY....




Bhn2 pastry..
160 gm butter
80 gm gula castor
1 sdk esen vnla
sdkt garam
1 bj telur
250 gm tepung gandum


Cara2 mbuat pastry..
1. Pukul butter bsama gula, esen vAnila, garam hingga lembut  sekejap jer n jgn smpai kembang nti bminyak.
2. Masukn telur dan kacau hingga sebati
3. Masukkn tepung dan uli adunan hingga menjd doh.jika doh lembik,masukkn tepung sdkt2. Doh mesti lembut.
doh yg siap di uli..masukn dlm  fridge dlu yer...

4.smpn doh dlm fridge slama 30 mnt sblm ditekan ke dlm acuan.
5. Tekan doh pd acuan tart.dan cucuk2kn dgn garfu..
   supaya bila di bkar tidak kembung.
cucuk dok yg tlh di tkn dgn garfu
              

6. Bakar 160 degree Celcius slama 15 mnt. Kemudian sejukkn smntra nk sediakn filling cheese.
pastry yg tlh siap di bakar


Bhn2 utk  filling..
250 gm cream cheese tatura
50 gm gula aising
20 gm butter
1/2 sdb jus lemon
1 bj telur 
Blueberry  filling

Cara2 mbuat filling..
1. Pukul cream cheese,butter dan gula aising .Akhir sekali masukkn telur dan perahan lemon, pukul lagi.
2.masukkn cheese filling ke dlm piping bag dan pipekn ke dlm pastry tart yg sdh dibakar tadiseparuh.kemudian msukkn filling blueberry,dan masukkn cream cheese skali lg,Hiaskan ats nyer dgn blueberry filling dn susun dI ats dulang pmbakar dan bakar pd suhu 170 C selama 10 mnt @ filling nmpk mcm kering sikit. 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan