sekejap masa berlalu kn da nk hbis cuti perskolahn..
family pn akn pulang ke kg x lame lg...rini i nk kongsi resepi kek span pandan..
i buat utuk jamu family...
emm mmg lmbut sgt kek ni,x rugi u all cuba...sekejap jer da licin pinggan...
resepi ni i amik kt 1 blog ni..mse jln2 ritu terpandang lah kek ni...mmg mengoda selera...
sebab nyer i mmg suka kek pandan ni...mmg kegemaran i...biase beli jer...rini i cuba buat sndri lak....
jommmm......kite jelajah....
bahan2 nyer ;
150 gm Tepung gandum
150 gm gula kastor
5 biji telor
1 sb ovalette
80 ml air daun pandan
80 ml minyak
1 sk serbuk penaik
sedikit pewarna hijau
caranya;
- Satukan gula, ovalette, tepung gandum, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
- Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan,dan sedikit pewarna hijau..Pukul lagi dengan kelajuan tinggi sehingga aduan kek benar2 ringan.
- Tuangkan minyak ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- Sediakan tin pembakar bulat ukuran 8 inch, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 160 darjah celcius (menggunakan api bawah & atas)
- Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek…lebih kurang 5 minit…Bagi mengelakkan kek kita kempis..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan