Bahan-bahan
300gm mentega/marjerin
375gm tepung gandum
130gm tepung jagung
100gm gula icing
1/2 sudu teh esen vanila
Utk hiasan
-1 biji putih telur
-100gm gula icing
-1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara
Ayak tepung gandum & tepung jagung-ketepikan.
Pukul mentega/marjerin dan gula icing hingga kembang.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
Canai doh dan terap dengan acuan..
Bakar pada suhu 150C selama 20-30 min, atau sehingga masak.
***utk HIASAN***
ICING
1 biji putih telur
90 gm gula icing
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh jus lemon
Pukul putih telur hingga kembang
Masukkan gula icing, tepung jagung dan jus lemon dan terus pukul dengan speed laju hingga adunan likat
Bahagikan adunan icing kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna pilihan
Masukkan dalam piping bag
Paipkan atas biskut yang telah sejuk tadi
Hiaslah ikut kreativiti masing-masing
Kemudian bakar semula dalam oven pada suhu 150 C selama 10 minit (ikut oven masing2)
Setelah masak biarkan sejuk sebentar sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara
Tiada ulasan:
Catat Ulasan