rujukan:evelyn
Bahan2nya:
A
4 biji kuning telur, gred A
70ml susu segar
45ml air
80ml minyak jagung
1/4 sk garam
80g gula kaster
135g tepung gandum, diayak
15g serbuk koko, diayak
1sk baking powder, diayak
B
50g cheese cheddar , diparut
C
4 biji putih telur, gred A
60g gula kaster
1/8 sk cream of tartar
Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 175 C. Sediakan loyang chiffon bersaiz 9'.
2. Dalam mangkuk yang besar, satukan semua bahan2 A. Gaul sebati & masukkan bahan B, gaul rata.
3. Pukul bahan C hingga kembang & bertanduk (stiff). Kaup balikkan dengan adunan A + B tadi hingga sebati.
2. Dalam mangkuk yang besar, satukan semua bahan2 A. Gaul sebati & masukkan bahan B, gaul rata.
3. Pukul bahan C hingga kembang & bertanduk (stiff). Kaup balikkan dengan adunan A + B tadi hingga sebati.
4. Tuang adunan kek kedalam loyang yang disediakan. Bakar selama 40 minit.
5. Segera terbalikkan loyang bila kek sudah masak. Sejukkan baru keluarkan dari acuan. Taburkan atas kek dengan gula aising jika suka.
5. Segera terbalikkan loyang bila kek sudah masak. Sejukkan baru keluarkan dari acuan. Taburkan atas kek dengan gula aising jika suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan