MARI..MARI..MARI....
SAPE NAK ANGKAT KENING...EKEKEKE...
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
50 gm gula icing
250 gm butter
2 biji kuning telor
jem nenas di gentel
Cara membuat doh:
Tepung gandum dan tepung jagung diayak dan dicampur gula ising dalam satu besen.
Butter dipotong dadu kecil2 dan diramas (rub in method) dalam tepung.
Setelah campuran menjadi berderai, masukkan dua telor kuning,
gaul sampai rata dan uli perlahan lahan.
Biarkan ia rehat selama 20 minit.kemudian warnakan..
merah,dan sdikit hjau..
pastu ambil adunan merah sbesar guli...bulatkan dan leperkan.
kmudian msukkn jem dan tutup kmbali..
kmudian ambil adunan hijau,terapkn dgn acuan.
dan letakkn ats adunan yg tlah di letakkn jem td.sbgai tampok..
kmudian ambil putih tlur.
warnakn ikut warna buah...
sapukan pd buah...
biarkan mgering.letakkn bijan.
bkar pd suhu 150c 25mnit.kluarkn dr oven sebentar.sapukn kuning tlur.dan bkar lg slame 5mnit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan