bahan2::
step 1
GULA HANGUS
3@4 sdb gula
-jadikan gula hangus..
-ratakan seluruh loyang
step 2
BAHAN KAREMEL
1 1/2cwn susu cair
70 gm gula kastor
1/2 sdt esen vanilla
3 biji kuning telor
-campurkan semua bahan..
-kacau sebati secara plhan..
-ketepikan..
step3
BAHAN KEK (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air
1sdt baking powder
50ml minyak
-pukul kuning telur,gula,air,dan minyak hingga kembang.
-kemudian masukkn tepung yg telah di ayakkn bersama baking powder.
-biarkan sebentar..
bahan kek (B)
MERINGUE
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sdt krim of tar tar
-pukul semua bahan hingga bertanduk..
kalau terbalikkn bekas meringue tak jatuh...
cara2nyer:
-campurkan bahan A dan B,dgn kaedah kaup balik.
-bahagi adunan dan warnakn mengikut pilihan hati.
-tapiskan karemel kedalam loyang yg berisi gula hangus tadi.
-masukkn adunan yg telah diwarnakn td..selang selikan yer..
-bakar selama 1 jam..45minit pertama bakar kek dgnakn api bawah sahaja.
-dan 15 minit terakhir menggunakn api atas bawah pd suhu 180 celcius
-bakar kaedah baim marie.
-setelah masak.biarkan kek dalam oven dahulu.sehingga tepi2 dah renggang.
kua dan terbalikkn dlm pinggan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan