Assalammualaikum.dan salam sejahtera kpd rakan2 yg sudi mengunjungi ke blog saya..
blog nie ditubuhkan adalah sebagai rujukan kepada saya dan rakan rakan,dimana smua resepi yang telah sy cuba...

Isnin, 19 November 2012

kek karemel




bahan2::


step 1
GULA HANGUS
3@4 sdb gula


-jadikan gula hangus..
-ratakan seluruh loyang





step 2



BAHAN KAREMEL
1 1/2cwn susu cair
70 gm gula kastor
1/2 sdt esen vanilla
3 biji kuning telor




-campurkan semua bahan..
-kacau sebati secara plhan..
-ketepikan..



step3
BAHAN KEK (A)

140 gm tepung gandum
70 gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air
1sdt baking powder
50ml minyak


-pukul kuning telur,gula,air,dan minyak hingga kembang.


-kemudian masukkn tepung yg telah di ayakkn bersama baking powder.
-biarkan sebentar..



bahan kek (B)
MERINGUE

6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sdt krim of tar tar
-pukul semua bahan hingga bertanduk..
kalau terbalikkn bekas meringue tak jatuh...



cara2nyer:



-campurkan bahan A dan B,dgn kaedah kaup balik.
-bahagi adunan dan warnakn mengikut pilihan hati.


-tapiskan karemel kedalam loyang yg berisi gula hangus tadi.
-masukkn adunan yg telah diwarnakn td..selang selikan yer..


-bakar selama 1 jam..45minit pertama bakar kek dgnakn api bawah sahaja.
-dan 15 minit terakhir menggunakn api atas bawah pd suhu 180 celcius
-bakar kaedah baim marie.
-setelah masak.biarkan kek dalam oven dahulu.sehingga tepi2 dah renggang.
kua dan terbalikkn dlm pinggan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan