bahan2 nyer ;
150 gm Tepung gandum
150 gm gula kastor
5 biji telor
1 sb ovalette
80 ml air daun pandan
80 ml minyak
1 sk serbuk penaik
sedikit pewarna hijau
caranya;
- Satukan gula, ovalette, tepung gandum, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
- Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan,dan sedikit pewarna hijau..Pukul lagi dengan kelajuan tinggi sehingga aduan kek benar2 ringan.
- Tuangkan minyak ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- Sediakan tin pembakar bulat ukuran 8 inch, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 160 darjah celcius (menggunakan api bawah & atas)
- Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek…lebih kurang 5 minit…Bagi mengelakkan kek kita kempis..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan